Blog
Geduide functies bij WIA-beoordeling
Bij een WIA-beoordeling (en ook bij de Eerstejaars Ziektewetbeoordeling) berekent de arbeidsdeskundige hoeveel loon je nog kan verdienen, ondanks de beperkingen vanwege ziekte of stoornis. Dit doet de arbeidsdeskundige door werkfuncties (gangbare arbeid) te zoeken die jij nog wel zou kunnen vervullen. Het loont om deze beoordeling van de arbeidsdeskundige kritisch te laten bekijken door een gespecialiseerde advocaat, zo blijkt uit een recente uitspraak van de hoogste rechter.
In de zaak bij de Centrale Raad van Beroep van 22 januari 2021 ging het om een mevrouw die vanwege een traumatisch auto-ongeluk arbeidsongeschikt raakte. In eerste instantie kreeg zij van het UWV een WIA-uitkering. Nadat haar oude werkgever hiertegen in bezwaar ging (*), werd dat echter teruggedraaid en kreeg ze geen uitkering. Volgens het UWV was ze minder dan 35% arbeidsongeschikt.
Geduide functies
Het arbeidsongeschiktheidspercentage werd berekend aan de hand van drie functies die mevrouw volgens het UWV nog wel kon doen. Het ging om de functie winkelhulpkracht, de functie productiemedewerker in een fabriek en de functie postbezorger (met een auto). Op basis daarvan werd berekend dat mevrouw nog wel meer dan 65% van haar oude loon kon verdienen, en dus had ze geen recht op een uitkering.
Geduide functie toch niet geschikt?
Mevrouw voerde aan dat zij door het auto-ongeluk niet meer durfde te autorijden. Dit heeft ze sindsdien ook niet meer gedaan. Het UWV vond dat zij nog wel kon autorijden. De rechter gaf mevrouw echter gelijk. Juist omdat de verzekeringsarts van het UWV ook had geconstateerd dat mevrouw vanwege het auto-ongeluk angstklachten had ontwikkeld, vond de rechter dat van een werkgever niet kon worden verlangd om mevrouw aan het werk te zetten als chauffeur. Daarom mocht de functie van postbezorger (met een auto) niet worden gebruikt bij de berekening van het arbeidsongeschiktheidspercentage. Het UWV moet nu kijken of er nog andere geschikte functies gevonden kunnen worden. Zo niet, dan is mevrouw volledig arbeidsongeschikt.
(*) Wil je weten wat je moet doen als je werkgever in bezwaar gaat tegen de toekenning van jouw uitkering? Neem vrijblijvend contact op!
Vragen? Neem gerust contact met ons op
Snel antwoord op je vragen. Dat is wat je graag wilt