Besluiten over de Wmo
Het liefste heb je natuurlijk geen zorg of hulp nodig om je leven te leven. Helaas overkomen je soms ongelukken of tegenslagen, of komen er beperkingen bij het ouder worden. Je kan bij de gemeente aankloppen als je hulp of ondersteuning nodig hebt. Dit staat in de Wet maatschappelijke ondersteuning.
Deze wet is nog niet zo oud. In 2015 kregen de gemeenten de opdracht van de Rijksoverheid om hulp te geven aan inwoners die het nodig hebben. Helaas kregen ze ook de opdracht om te bezuinigen. Veel gemeenten kozen voor de tactiek om gewoon maar veel minder hulp te geven aan hun inwoners, terwijl die dat wel nodig hadden. Sommige mensen gingen van 16 uur per week naar twee uur per week hulp. Dat kan natuurlijk niet.
Soms is het nodig dat je woning wordt aangepast, bijvoorbeeld omdat je door een ongeluk in een rolstoel komt. Of je krijgt steeds meer lichamelijke klachten, waardoor je niet zelf meer je huis kan schoonmaken. In al deze gevallen kan je dus een aanvraag indienen voor ondersteuning van de gemeente.
In Utrecht kan een aanvraag ingediend worden bij het Buurtteam. Er wordt onderzocht wat je nodig hebt en vervolgens besluit de gemeente welke voorziening (hulp) je krijgt.
Bij de aanvraag kunnen we je niet helpen. Wel kunnen we je bijstaan als uiteindelijk door de gemeente geen of te weinig of niet passende hulp wordt toegekend. Het komt regelmatig voor dat een burger uitlegt wat er nodig is, maar dat de gemeente dat te duur of gewoon niet nodig vindt. Dan kan je in bezwaar en beroep gaan, zonder dat je bang hoeft te zijn dat de toegekende hulp wordt teruggedraaid.
Let op! Het komt voor dat de gemeente na een ‘keukentafelgesprek’ een ondersteuningsplan opstelt, waarin staat wat jij volgens de gemeente nodig hebt. Om die hulp dan te krijgen, moet je het ondersteuningsplan ondertekenen. Vaak krijg je daarna pas de hulp.
Wees gerust: ook als je het ondersteuningsplan hebt ondertekend, betekent dat nog niet dat je het daar niet mee oneens mag zijn. Het is nog steeds mogelijk om vervolgens in bezwaar of beroep te gaan om méér of passendere hulp te krijgen.
Twijfel je? Neem vrijblijvend contact op via bijvoorbeeld Whatsapp.
Vragen? Neem gerust contact met ons op
Snel antwoord op je vragen. Dat is wat je graag wilt