Bezwaar of beroep Ziektewet (Zw)
Als je werkt of als je tijdelijk een WW-uitkering ontvangt, kan het gebeuren dat je ziek wordt of een ongeluk krijgt. Als je dan (tijdelijk) niet meer kan werken, is dat natuurlijk heel vervelend. Als je een werkgever hebt en een doorlopend contract, moet de werkgever in principe (een deel van) je loon doorbetalen. Soms heb je daar geen recht (meer) op, en dan kan je in aanmerking komen voor een Ziektewetuitkering.
In het eerste jaar kijkt het UWV alleen of je je eigen werk nog kunt doen. Als dat (nog) niet zo is, dan blijf je rechthouden op een uitkering. Na één jaar kijkt het UWV of je eventueel ook ander werk zou kunnen doen. Alleen als dat niet kan of als je daarmee minder dan 65% van je oude loon kan verdienen, behoud je recht op uitkering gedurende het tweede jaar.
Het UWV kan (tussentijds) beslissen dat je weer hersteld bent en dus weer aan het werk kan. Soms is dat gebaseerd op verkeerde informatie en vaak worden je mogelijkheden om te werken overschat. Als je het er niet mee eens bent, kan je in bezwaar gaan. Het is sterk aan te raden om dat niet te doen zonder professionele hulp van een advocaat, want de regels zijn complex en het is heel belangrijk om te weten welke (medische) informatie je aan het UWV moet geven om recht te behouden op je uitkering.
Soms korte bezwaartermijn (!)
Let op: de standaardbezwaartermijn bij besluiten van de overheid is zes weken. Maar bij sommige beslissingen over de Ziektewet is die termijn maar twee weken. Lees dus goed in de brief van het UWV hoeveel tijd je hebt om bezwaar te maken en neem op tijd contact met ons op.
WW-uitkering en ziek?
Als je een WW-uitkering ontvangt en je wordt ziek, dan behoud je je WW-uitkering dertien weken lang. Als je daarna nog steeds ziek bent of als je WW-uitkering eerder stopt, kan je een Ziektewetuitkering krijgen.
Ziek uit dienst?
Als je contract afloopt en je bent nog steeds ziek, dan kan je ook een Ziektewetuitkering krijgen. Let er wel op dat de werkgever de juiste informatie doorgeeft aan het UWV.
De hoogte van de Ziektewetuitkering
De Ziektewetuitkering is meestal 70% van het loon dat je verdiende voordat je ziek werd. Wil je weten hoe het UWV dit berekent? Neem contact met ons op.
Als je ziek wordt terwijl je een WW-uitkering ontvangt, zal de uitkering (na dertien weken) waarschijnlijk iets hoger zijn dan de WW-uitkering. Dat komt omdat bij de Ziektewet het vakantiegeld direct wordt uitbetaald en bij de WW-uitkering wordt dat eens per jaar in mei uitbetaald.
Vragen? Neem gerust contact met ons op
Snel antwoord op je vragen. Dat is wat je graag wilt